Kevättervehdys

On siis kevät!

Aamuaurinko paistaa kauniisti ikkunasta sisälle, linnut laulavat ja alkavat jokavuotisen pesärakennuksen, pellot alkavat harmaantua, ja puihin muodostuu lehden alkuja, illallakin on valoisaa… Kevät on siis tuloillaan, ja uusi kasvukausi lähestyy. Yhtä varma kevään merkki, kuin muuttolinnut, on naapurin kylvökoneen ja äkeen näkeminen pihalla keväthuollossa, samoin kun viljelijän kävely pellolla katsomassa miten roudasta sulaneen maan pinnasta vesi vetäytyy maan uumeniin.

Nyt osa teistä tuskailee paripyörien kiinnittämisessä (selkävauriot), ja miettii, että oliko se 42” vanne sittenkään oikea valinta, vai olisiko nikamat kiittäneet valinnan osuessa 38” vanteeseen, vaikka pellolle olisikin aiheutunut enemmän tiivistymistä… Myös ajolinjojen suunnittelu on monella mietinnässä maksimaalisen peiton saavuttamiseksi. Tällaisia asioita voidaankin kutsua viljelijän kevätrituaaliksi, miten moni teistä tunnistaa osan?

Maailma on nyt erilaisten muutosten kourissa. Eipä olisi vielä viimevuonna kuvitellut, että keväisillä Ukrainan pelloilla traktoreita käytetään johonkin ihan muuhun kuin muokkauksiin… Kaikessa mullistuksessa kuitenkin yksi asia on varma, ihmisten pitää syödä. Omassa (viljelijöiden) keskuudessa on vuosia puhuttu, miten tärkeää on olla omavarainen ruuan tuotannon suhteen, nyt siis Suomen kansa luottaa siihen, että nälkä ei yllätä, tapahtuu muualla maailmassa mitä tahansa.

Kylvöille lähdettäessä on maahan laitettavana kalleimmat tuotantopanokset ”miesmuistiin” ja toisaalta syksyllä mahdollisuus korjata arvokas sato. Arvokkaalla tarkoitan myös sitä, että meihin luotetaan kansamme ruokkijana ja mehän ne lupaukset lunastamme, eikös vaan!

Puhutaan, että kvartaali maataloudessa on 25 vuotta, eli pitkäjänteistä työtähän tässä tehdään (isiltä peritty ja lapsiltamme lainassa). Ei parane yhden vuoden pohjalta liian syvällistä mietintää tehdä, sillä tässä pörssikurssien maailmassa kaikki voi muuttua yhdessä yössä.

Näillä sanoilla tahdon toivottaa teille antoisaa kasvukautta. Teette arvokasta työtä, ja sanan varsinaisessa merkityksessä pidämme kansamme liikkeessä, tehdään se ylpeänä ammatistamme!

Kevätterveisin

Witraktor tiimin puolesta
Jarno Nissi